Surový jantar
Jantar je zkamenělá pryskyřice pravěkých stromů z období třetihor. Stáří baltského jantaru se převážně pohybuje v rozmezí 28 až 54 milionů let. Dominikánský jantar je o něco mladší - 15 až 20 milionů let. Povrch surového jantaru tvoří vrstva neprůhledné kůry, u dominikánského jantaru navíc často pokryté vrstvou sopečného prachu. Kůra surového jantaru se tvořila oxidací v průběhu milionů let. Ukrývá se pod ní tělo samotného jantaru, které odhalí své krásy až po vybroušení a vyleštění. Oblíbené jsou však i jantarové šperky, u kterých se kůra ponechá, jen se vyčistí a lehce přeleští.
Jantar je relativně měkký amorfní "kámen", který nemá pravidelnou krystalickou strukturu. Každý kousek je jiný. Na Mohsově stupnici tvrdosti se pohybuje na stupni 2 až 2,5. Jantar se dobře opracovává i na jednoduché domácí brusce. Při broušení vydává jemnou a svěží borovicovou vůni. Chcete-li se dovědět víc, přečtěte si články v našem blogu, dostanete se k nim tudy.
Láká vás práce s jantarem? Vyberte si z našich balíčků a zkuste si vybrousit svůj vlastní jantarový výtvor.